ƒ

The Revolving Toilet in Weert geopend

Foto's & Tekst door: Weert de Gekste

Zelfreinigend en rolstoeltoegangelijk
Zaterdagochtend 16 maart werd het langverwachte eerste zelfreinigende en rolstoelvriendelijke openbare toilet van Weert geopend. Wethouder Lizbeth Steinbach en Peter van Akkerveken, lid van de gemeenteraad van Weert en mede-initiatiefnemer, openden samen het toilet dat gelegen is in winkelcentrum De Muntpassage.

“Met dit openbaar toilet willen we ervoor zorgen dat iedereen zonder stress een bezoekje aan ons mooie centrum kan brengen.” - Wethouder Lizbeth Steinbach

Langgekoesterde wens
Naast de Albert Heijn, schuin tegenover de Gall & Gall, is door de eigenaar van De Muntpassage een winkelruimte beschikbaar gesteld, die de afgelopen maanden is getransformeerd tot toiletruimte. Hiermee gaat een langgekoesterde wens van veel Weertenaren in vervulling.

Al eind 2021 werd en door een aantal politieke partijen een amendement ingediend om budget vrij te maken voor het realiseren van een openbaar rolstoelvriendelijk en zelfreinigend toilet in de binnenstad van Weert. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde in met het amendement. Uit onderzoek moest echter nog blijken waar het openbare rolstoelvriendelijke en zelfreinigende toilet het beste geplaatst zou kunnen worden.

Halverwege 2023 viel de keuze op een leegstaande winkelruimte in De Muntpassage: een centrale locatie die goed bereikbaar is. Omdat deze leegstaande winkelruimte door de eigenaar van De Muntpassage beschikbaar werd gesteld, diende er een overeenkomst te worden opgesteld. Deze is in januari van dit jaar ondertekend, waarna de werkzaamheden voor de realisatie van het openbare toilet van start konden gaan.

Toegankelijke en gastvrije stad
Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zo ver: om 11.00 uur werd het eerste openbare zelfreinigende en rolstoelvriendelijke toilet van Weert geopend. Geheel in stijl, door het doorscheuren van een lint toiletpapier. Wethouder Lizbeth Steinbach: “Weert is een toegankelijke en gastvrije stad waar iedereen mee kan doen. Met dit openbaar toilet willen we ervoor zorgen dat iedereen zonder stress een bezoekje aan ons mooie centrum kan brengen.”

Hoe werkt het?
Er zijn twee toiletpotten die na elk gebruik worden gewisseld. De gebruikte toiletpot wordt aan de achterkant van het toilet gereinigd en klaargemaakt voor een volgend gebruik. Tegelijkertijd wordt de vloer automatisch gedweild en gedroogd. Zo kun je altijd gebruikmaken van een schoon toilet.

Het toilet is te gebruiken tijdens de openingstijden van de Albert Heijn in de Muntpassage. Gebruikmaken van het toilet kost 50 cent.

Lees het artikel voor de opening van het openbaar toilet in de muntpassage hier op de site van weertdegekste.nl

Lees het artikel over de opening van het openbaar toilet in de muntpassage hier op de site van Weert